Fretin elämää

Frettimme saivat oman huoneen kun muutimme vuoden 2006 alussa Porista Noormarkkuun omakotitaloon. Taloa suunnitellessamme varasimme siis yhden huoneen frettien käyttöön. Huone on noin 10m² suuruinen. Fretit on otettu huomioon huoneessa mm. nostamalla lattiamatto noin 15cm ylös seinälle ja rakentamalla oviaukkoihin portit. Huoneeseen on rakennettu myös kuvassa näkyvä kiipeilyteline.

Frettien ulkotilat

2015 vuoden alussa frettihuone on muutti muotoaan jonkun verran. 6-vuotias tyttäremme asustaa nykyään frettien alivuokralaisena ko huoneessa josta hänelle on ositettu kulmaus työpistettä varten sekä parvisänky.


Frettien tilaa käytetään lähinnä vain pentulana. Lauma asustaa suurimmaksi osaksi ulkotiloissa joista on käynti myös kellarihuoneeseen.

Ulkotilojen ensimmäinen vaihe valmistui 2007 vuoden kesällä ja siinä vaiheessa kyseessä oli vasta viereisesä kuvassa oleva 4x4m tila, jossa oli putkia ja kaapeista tehtyjä piilo- ja pesäpaikkoja.


Ensimmäisinä asukkaina olivat Muuru, Nalle ja Alexander. Ulkohäkin parhaiksi puoliksi asukkaat ovat maininneet putkien ja raikkaan ulkoilman lisäksi räsymatot, joita on kiva pistää rullalle.

Vaihe 2.talveksi 2007-2008 saatiin valmiiksi talomme kellariin puolilämmin tila, josta on yhteys peltosalaojaputkea pitkin ulkohäkkiin. Tässä vaiheessa siis pystyi osa freteistä asumaan ulkona ympärivuotisesti.

Vaihe 3 ja 4.Kevät-kesä 2008 teimme ulkohäkkiin kaksi laajennusosaa ja niille omat sisäosiot kellariin.

Vaihe 5. 2011 Kesällä saatiin viimein pitkäaikainen haave toteutettua. Kiinteä harkkomuurinen ja pleksi reunainen alue jossa fretit pääsevät tekemisiin hiekan, mullan, heinän, onkaloiden ja veden kanssa. Alla kuvia uusimmasta lisäyksestä frettien elintiloihin. Lisätietoa ja kuvia ”ferretoriumin” rakennusvaiheista.


Lisää valokuvia 
ulkohäkin ominaisuuksista ja asukkaista 1.vaiheessaUlkohakin_kuvat.html
Ruokavalio

2000-luvun puoli välissä Suomeen rantautui ajatus fretin luonnonmukaisesta ruokinnasta ja hoidosta. Suurin ero oli ruokavaliossa. Ennen tuota aikaa freteille suositeltiin syöttämään vain freteille suunnattua nappularuokaa ja vaihtelua aikaan saadakseen sekaan sai laittaa hyvälaatuista kissanpennun nappulaa. Kuitenkin jopa laadukkaimmissa fretinnappuloissa on kovin vähän ravintoaineita freteille ja muutenkin loppuun saakka prosessoidut teolliset ruuat ovat valitettavan kuluttavia alkukantaisen eläimen ruuansulatuselimistölle. Hyvän raakaruokavalion edut ovat selkeät ja ne näkyvät hyvin nopeasti ruokavalion vaihtamisen jälkeen.


Nykyään meidän frettien ruokavalio koostuu erilaisista lihoista ja luista. Osa aterioista koostuvat jauhetuista mössöistä joihin välillä lisätään joukkoon sisäelinmössöä, kasvissoseita,(vain pari prosenttia koko ruokavaliosta) kananmunan keltuaista ja toisinaan myös merilevää, jauhettua munankuorta, erinäisiä öljyjä yms vitamiini- ja hivenainelisiä.

Lihavalikoimissa ovat erilaiset linnut, suurimmaksi osaksi broileri ja kalkkuna, mutta vaihtelun vuoksi välillä on tarjolla myös mm jauhettua hanhea. Porsasta en anna ja muutenkin isoja eläimiä vältän, koska ne eivät kuulu ainakaan pääsääntöisesti hillerinkään ravinnoksi luonnossa.


Reilu puolet ruuasta on lihaisia luita tai kokonaisia ruhoja. Tässä kategoriassa meillä on suuressa osassa kokonaiset broilerin ruhot, broilerin kaulat ja siivet. Suosin kokonaisia ruhoja koska niissä on enemmän rasvaa kuin kauloissa ja siivissä ja usein ruhon sisältä löytyy myös sisäelinten rääppeitä. Kokonaiset broilerin ruhot ovat myös edullisempaa ruokaa kuin pelkät siivet tai kaulat, mutta pilkkomisen vaivaa niissä on huomattavasti enemmän. Myös tiput ovat hyvää vaihtelua ja frettien suurta herkkua, mutta niitä ei sovi antaa pääasiallisena ruokana koska ne eivät sisällä kaikkea tarvittavaa.


Pyrin antamaan freteilleni sitä ominaisintakin ravintoa eli pieniä jyrsijöitä ainakin kerran viikossa. Toivon, että saan tulevaisuudessa lisättyä jyrsijöiden määrää ruokavaliossa. Suurimmaksi osaksi syötän isoja hiiriä sekä kaiken kokoisia rottia.


Meidän pennut ovat aiempina vuosina oppineet syömään sekä raakaa, että nappulaa, mutta vuosi vuodelta raakaruuan osuus on suurentunut ja suurentunut. Nykyään meidän pennuille ei enää nappularuokaa tarjota laisinkaan, vaan he ovat tottuneet monipuoliseen raakaruokaan.


Lisätietoa fretin raakaruokinnasta


Tämän lisäksi mummofrettimme Rive on valloittanut toisen päädyn talostamme, jossa sijaistee kodinhoitohuone sekä päämakuuhuone ja vaatehuone. Rive ei enää vanhoilla päivillä hyväksy muita frettejä samalle reviirille ja tykkääkin enemmän viettää aikaa meidän ihmisten kanssa.