Freteistä, niiden hankinnasta ja kasvatuksesta
Yleistä:
Fretti on mitä ihanin ja upein lemmikki JOS olosuhteet ovat sopivat. Fretti ei sovi kaikille ihmisille eikä kaikenlaisiin koteihin. Samoin freteissä on huikeasti yksilöllisiä eroja, nuoren energisen yksilön kanssa joutuu aivan eri haasteisiin kuin pienen vanhan mummelin jonka harrastukset rajoittuvat syömiseen ja nukkumiseen sylissä. Fretti osaa olla myös hankala lemmikki, siitä saa suhteellisen helposti jopa ongelmatapauksen, jos sen kanssa ei osata toimia oikein. Frettiä harkitsevan olisi äärimmäisen tärkeää tutustua lajiin niin teoriassa kuin livenäkin jo hyvissä ajoin ennen hankintapäätöstä. 
Varsinkin ensimmäistä frettiä hankkiessa on erittäin suositeltavaa hankkia pentu vastuulliselta kasvattajalta, joka paitsi pitää huolen siitä, että ostaja tietää mitä on hankkimassa kotiinsa, osaa myös suositella tietynlaista pentua ensimmäiseksi fretiksi ja on varmasti valmis auttamaan jos ongelmia kuitenkin hankinnan jälkeen tulee.


ACH’s Ferrets:
Olemme kasvattaneet frettejä vuodesta 2005. 
Alusta saakka meille on ollut tärkeää teettää ihmisille mukavia lemmikkejä ja olla tukena jos ongelmia tulee. 
Väriä tärkeämpää tulee aina olla terveet taustat ja hyvä luonne. 
Olemme hankkineet kasvatusyksilöitä eri puolilta maailmaa taataksemme parhaat mahdolliset kasvatusyksilöt. Kasvatusyksilöiden valinta tulee tehdä harkitusti ja taustatyötä tulee tehdä kunnolla, koska ikävä kyllä frettejä on maailmalla jalostettu monesti huonoon suuntaan ja näin ollen taustatiedot ovat erittäin tärkeitä. 
Myös lajiin kohdistuva itseopiskelu on ollut tärkeä harrastus jo vuosia, aiheina niin näyttelytuomarointi kuin terveysasiat sekä frettien tilanne maailmalla.
ACH’s Ferrets on sitoutunut Suomen Frettiliitto, SFL ry:n kasvattajasääntöihin ja nimemme on SFL:n virallistama.
Tämä tarkoittaa mm. sitä, että kaikki käyttämänne kasvatusyksilöt on SFL:n hyväksymiä kasvatusyksilöitä ja kaikki pentumme ovat virallisesti rekisteröityjä. 

Pennut luovutamme aikaisintaan 8 vko iässä, kokeneen eläinlääkärin tarkastamana ja sirutettuina.
Pennun mukaan tulee SFL ry:n virallinen rekisteritodistus, sukutiedot, terveyspäiväkirja, kirjallinen hoito-ohje ja pieni pentupaketti. Kaikista pennuista tehdään kauppasopimus. 
Lemmikkipennun hinta on meillä 400 euroa, samoin kuin muidenkin SFL kasvattajien rekisteröidyt pennut. Kasvatusyksilöiden hinta on korkeampi ja niistä tehdään erillinen sopimus.


Alla vapaasuomennos James McKayn tekstistä The code of ethical practice for ferret breeding, jonka mielestäni jokainen kasvattajaksi aikovan tulisi lukea ja todella miettiä miksi haluaa pentuja teettää.
Myös ostajat voivat saada tästä vinkkiä minkälaiselta kasvattajalta haluavat pennun hankkia.
 
Kasvatuksen etiikka:

Jokaisen pentuja teettävän ihmisten tulee kantaa moraalista velvollisuutta ja tuottaa vain pentuja joilla on lajille positiivisia vaikutuksia.

Kasvattajan vastuu:
-	Kasvattajan tulee huolehtia kaikkien eläintensä, niin pentujen kuin aikuisten, niin kasvatuseläinten kuin lemmikkien, henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista. Eläimillä tulee olla vähintään lain määräämät elintilat ja niille tulee taata kaikki mahdollinen lääketieteellinen apu sitä tarvittaessa, sekä pitää huolta vuosittaisista terveysmääräyksistä kuten rokotuksista.
-	Kasvattajan tulee teettää pentuja vastuullisesti rajoittaen pentujen määrää ylitarjontaa silmälläpitäen.
-	Kasvattajan tulee käyttää aikaa, rahaa ja vaivaa teettääkseen parhaita mahdollisia pentuja jokaisesta teettämästään pentueesta.
-	Kasvattajan tulee pitää huolta, että jokainen tuotettu sukupolvi on vähintään yhtä hyvä, ellei parempi kuin aiempi sukupolvi.
-	Kasvattajan tulee käyttää kasvatuksessa vain parhaita mahdollisia yksilöitä niin henkisesti kuin fyysisesti, joilla ei ole ainakaan seuraavia ominaisuuksia: pelokas, aggressiivinen, kantaa todetusti vakavia geneettisiä sairauksia/ongelmia, liian nuori/vanha, huono kunto.
-	Kasvattajan ei koskaan tule rasittaa käyttämiään naaraita liian usealla pentueella tai käyttää naarasta joka on liian vanha tai huonokuntoinen.
-	Kasvattajan ei koskaan tule jalostaa lajia äärimmäiseen tai epäluonnolliseen suuntaan.
-	Kasvattajan tulee jatkuvasti opiskella lisää frettien perinnöllisistä sairauksista. (Huom! kasvattajan tulisi tietää näistä jo valmiiksi jonkun verran ennen kuin alkaa kasvattamaan)
-	Kasvattajan tulee käsitellä pentuja paljon päivittäin taatakseen niiden olevan mahdollisimman helppoja, lajiaan edustavia lemmikkejä.
-	Kasvattajan tulee olla rohkaisematta tietämättömiä sekä impulsiivisia ostajia tekemään ostopäätöstä ja rohkaista tutustumaan lajiin perusteellisesti ennen hankinta päätöstä.
-	Kasvattajan tulee olla aina valmis kertomaan rehellisesti lajin hyvistä ja huonoista puolista.
-	Kasvattajan tulee tarkkailla kasvatuseläimiään ja ilmaista rehellisesti yksilön hyvät ja huonot ominaisuudet niin muille kasvattajille kuin pennun ostajille.
-	Kasvattajan tulee olla rehellinen myymiensä pentujen ominaisuuksista ja ilmoittaa niin hyvät kuin huonotkin puolet kyseisen yksilön kohdalla.
-	Kasvattajan tulee myydä pentuja vain koteihin joissa tiedostetaan fretin ominaisuudet sekä tarpeet ja ne täytetään.
-	Kasvattajan tulee aina olla valmis auttamaan ja neuvomaan kasvattiensa omistajia tarpeen tullessa.
-	Kasvattajan tulee aina olla valmis ottamaan takaisin minkä tahansa kasvattamansa yksilön vähintään väliaikaiseksi.